Här hittar du information om sådant som inte har en direkt anknytning till någon programpunkt.

Bronsmodell av gamla Råå

Många hade samlats för att vara med om invigningen av bronsmodellen Råå år 1800 som fått sin placering på Batteritorget.
Bronsmodellen visar och berättar om hur Råå läge såg ut kring år 1800.
Modellen är en gåva till Helsingborgs stad från Gillet Gamla Helsingborg och har möjliggjorts tack vare givmilda donationer.
Plakettexterna om Råås historia på modellens stenfundament och de som finns i anslutning till vandringsleden ”Till fots med Knussa Botilla” etapp 1, har tagits fram i nära samarbete med Råå museum för fiske och sjöfart, och Stina B-son Norling har varit sakkunnig.
(2016-12-11)

DSCN1170DSCN1178

Fin utmärkelse till Råå museiförening

Tisdagen den 30 augusti 2016 fick Råå museiförening motta utmärkelsen ”Till Oscar och Gisela Trapps minne”. Utmärkelsen, som delas ut årligen av kulturnämnden, går till ”person eller organisation som gjort enastående kulturvårdande insatser inom Helsingborgs stad”.
Föreningen fick utmärkelsen med motiveringen:
”Råå museiförening bedriver en viktig och angelägen verksamhet som speglar sjöfartens- och fiskets historia såväl som utvecklingen av Råå fiskeläge och samhälle. Verksamheten, som är välbesökt och populär, präglas av kvalitet med basutställning, årliga tematiska utställningar och arrangemang. Föreningen har en tydlig förankring i Råå och är en uppskattat resurs för lärare och elever i Helsingborgs skolor.”
Föreningen fick 10 000 kr, ett di
plom och, som ett mer handfast bevis på utmärkelsen, en vacker mässingslampa.

Diplom

Ordförande Hans-Ingvar Green tar emot diplomet av kulturnämndens ordförande Kristian Andersson.

Glada och stolta styrelsemedlemmar med diplom, blommor och oljelampa.

Vinnande bord

Under julmarknaden och julförsäljningen fanns det fyra dukade bord att rösta på. Varje bord hade en gammal julmelodi som tema. Vinnande bord blev nr 4, som var dukat av Anita Ebbinger.

Bord 4

Gåva

2015 års utställningar har avslutats. De fina modellbåtarna, som medlemmarna i Malmö Modell Båt Klubb ställt ut, är nu på väg tillbaka till ägarna. Alla utom en! Fiskebåten MÖ 38 stannar kvar på museet och införlivas i museets samlingar. Modellen, som är byggd i skala 1:8, har skänkts till museet av Gunnar Nilsson. Ett stort tack.
Gunnar skänkte för några år sedan magnifika galeasmodellen Irma.

MÖ 38

Jubileumsbesök

Det blev ett lyckat arrangemang när T/S Kvartsita i tisdags – 20150811 – besökte Råå hamn som slutdestination på sin jubileumssegling denna dag mellan Malmö och Råå. Kvartsita byggdes på Holms varv för 70 år sedan. Dagen avslutades med ett besök på Råå museum.

Kvartsita 1

På väg genom sundet

Kvartsita 4

Kvartsita närmar sig RÅÅ

Kvartsita 3

Eskort sista sträckan av skonaren Nina och sjöräddningen.

Se ankomsten till Råå i ett videoklipp

Saxat ur museiföreningens medlemsblad nr 2 1987:

30 juni Kvartsita – så kom hon! För fulla segel flaggande över topp till sin gamla födelsehamn, där hon som sista byggda skutan på Holms varv gick i sjön 1945 för Höganäs-Billesholms AB.

På besök ombord fick vi se resultatet av fint hantverk och gott sjömanskap.

Den trivsamma besättningen med Gunnar Engdal och erfaret sjöfolk i spetsen blev för några timmar Museets gäster, Vi gick tillsammans igenom Museet och pratade sjöfart och fiske med många beröringspunkter mellan Skaftö och Råå. På hamnkrogen fortsatte gemenskapen över en kopp kaffe.

Kvartsita lämnade Råå för en lysande framtid som skolfartyg för ungdomar. Fair wind!

En djupdykning på torra land
Mellan våra stora båtar i båthallen ska alla men framförallt alla barn och unga kunna uppleva undervattensmiljön i det marina naturreservatet Knähaken utanför Råå. Arbetet med att forma miljön är i gång och naturligtvis började det med sjöbottnen.

Knä4

Och nu fortsättning

Knä5

Första etappen är nu klar.

Djupdyk 4

Knä7

Knä8

Nu kan alla barn undersöka vår nya undervattensvärld och leta efter skattkistan. Det finns även spännande flaskpost.

Den som vill kan också leta efter gömda pirater på museet.

Kom med i 1000-klubben

Vi inbjuder alla medlemmar och andra intresserade att vara med i 1000-klubben! Men det kostar förstås, det kostar 1000:-.

I museets stora utställningshall finns en havsblå båtformad monter, granne med maskinhallen och nära väggen med Lars Petter Sjöströmmålningarna. För 1000:- får du, din familj eller ditt företag vara med på en namnskylt som tack för att du är med och stödjer museets möjligheter att vårda vår vardagskultur.

Vill du bli medlem i 1000-klubben eller ge bort ett medlemskap t.ex. i samband med en högtidsdag så kan du sätta in 1000:- på Råå museiförenings bankgirokonto 5601-4681. Skriv ”1000-klubben” på inbetalningskortet. Skriv också tydligt ditt namn eller den vars namn du vill ska stå på skylten.

Tusenklubben-liten

Uteträbåtarna på plats
Alla museets uteträbåtar har under vintern fått en grundlig översyn. Tre av dem är på plats igen och vi kan glädjas åt de fina båtarna.

Uteträbåt2

Limhamn

Och lagom till högsäsongen är den sista båten på plats.

Ute5

Knussa-Botillas led
Det finns en historisk vandringsled på Råås Nedre Läge. Leden har namnet Knussa-Botillas led och innehåller ett femtiotal objekt, som lyfter fram händelser, byggnader och färgstarka personer som präglat gamla Råå. Knussa-Botilla var en av de mytomspunna fiskmånglerskorna på Råå. Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Gillet Gamla Helsingborg och Råå museum. På många hus finns en sådan här skylt med till huset aktuell text.

Vandringsskylt 2