Lördagen den 18 augusti kl. 13-17 (fri entré) arrangerar vi på Museiplanen en dag då vi på olika sätt uppmärksammar inkorporeringen med Helsingborg den 1 januari 1918  och visar upp ett Råå anno denna tid. Möt fiskare, hantverkare och andra rååbor som visar hur det då kunde gå till.

• 13.00 Öppningsanförande av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson
  • 14.30, 15.30 och 16.30 guidning av utställningen om inkorporeringen.
  • Kaffeservering med hembakat och rågbrödmackor med nystekt sill.
  • Fiskegubbar med rullebörar och fiskargummor med kyvor.
  • Hur gick det till att böda garn och rigga segel.
  • Vi visar knyppling och annat handarbete, hur man skurade trasmattor,
    jobbade med sina träbåtar och mycket annat.
  • Ta en tur i hamnen med båten som är utrustad med tändkulemotor.
  • För de yngre blir det ringlekar kl.15.00 och gammaldags godis att köpa
    i skeppshandeln på museet.

Kort sagt blir det en dag då vi tillåter oss att vara nostalgiska och lite tillbakablickande och hoppas att många fler än Rååborna vill vara med och uppmärksamma dagen.

Kom gärna klädd som vore det tiden kring inkorporeringen.

Arrangemanget genomförs av Råå Museum för Fiske och Sjöfart i samarbete med Tändkulans vänner på Råå och Råå Fiskareförening.

I början av förra seklet var Råå ett municipalsamhälle att räkna med. En utbyggd hamn, det planerade vattentornet, goda kommunikationer, fisket, sjöfarten, flera lönsamma företag och mycket annat, gjorde att det smiddes planer på att söka stadsrättigheter bland politikerna på Råå. Det oroade kollegerna i Hälsingborg, som i sin tur började planera för att Råå skulle inkorporeras med den stora staden. Rååborna var mindre roade av tanken. Diskussionens vågor gick höga och protesterna från invånarna var många. Till slut blev det ändå så att Råå genom ett klubbslag gick från att vara ett Läge till att bli en Stadsdel.