Stenbit

Har du avnjutit årets första stenbitssoppa? Från januari till mars går sjuryggen (stenbit – hane, kvabbso – hona) till. Det finns många uppfattningar om hur soppan ska tillagas och om det går att använda även kvabbson till soppan. Här får du ett recept.

Stenbitssoppa till 4 personer

Ett klassiskt recept på stenbitssoppa à la Råå. Mängden stenbitar är generös men har man nära till fiskare och fiskar så varför inte. Godare än så här blir det nog inte!

4-5 stenbitar (flådda)
lever från fisken
4-5 morötter
1 purjolök
4-5 potatisar
vispgrädde
salt och peppar
smör
vetemjöl
mjölk

Skala och tärna morötter och potatis.  Skiva purjolöken.  Koka upp detta tillsammans med lite salt i separat gryta.  Spara grönsaksspadet.

Koka levern i ca 5 minuter.  Lägg upp i en skål.  Vispa upp levern med 1-1 ½ dl vispgrädde när den svalnat.

Skiva fisken i ca 3-4 cm tjocka bitar. Lägg dem i egen gryta och slå på vatten som precis täcker fisken. Koka med salt. Koka inte fisken för länge.  Bara sjud sakta, ca 8 min. Spara spadet!

Tag en soppgryta. Smält ca 50 g smör. Red med vetemjöl (½-1 dl) och späd med mjölk (ca 2 dl) och 5 dl grönsaksspad och låt koka upp. Tillsätt fiskspadet och smaka av. Behövs det mer redning?  Mer mjölk?  Mer grönsaksspad?  Smaka Dig fram.  Tillsätt de kokta grönsakerna.
 

När gästerna satt sig till bords, läggs fisken upp på ett fat.

Häll nu ner den vispade levern i soppan. OBS! När levern har tillsatts i soppan får soppan inte koka! Häll soppan i en uppvärmd soppterrin.

Servera soppan med kavring. Till soppan dricks med fördel öl och snaps.

Fisken äts på separat tallrik. Blir godast så! 

Som framgår av receptet, går det åt många grytor till denna variant av soppan, men att döma av inte minst gästernas uppskattning så är det väl värt besväret!