2013 års utställning

Fisket är ständigt i centrum på museet och i år alldeles speciellt. Vi visar intressanta nyinspelade filmer och du kan uppleva fisket så som det var under Råås storhetstid som Sveriges största fiskeläge.

Sjöfarten flyttar fram sina positioner en bit till denna säsong. Utställningen kring legendariska Gorthons finns kvar och utökas med ytterligare rederihistoria.

Rååsjöfartens drottning– Tana. En gång Råås överlägset största fartyg och ett av de mest omtalade. Hon köptes 1914 till Råå av ”en av de stora kaptenerna” Jacob Andersson. Hon seglade med virke från Norrland och med sten från Bohuslän till Västindien, till New Orleans och till Buenos Aires Hon blev berömd när hon 1916 räddade sex överlevande på en flotte i Atlanten och blev ytterligare uppmärksammad 1918. Då räddade Rååfartyget hela besättningen på barken Papposa, vilken sprungit läck i Nordatlanten. Du möter Tanas och hennes besättnings dramatiska historia.

I Ringhörnan: Paul Christiansson! Denne färgstarke Rååprofil – mest känd som fiskare och fiskhandlare – uppmärksammas. Boxhandskarna är på plats och minner om tiden i Amerika som bland annat boxaren Paul Nelson.

Ryssbranden får också uppmärksamhet. Vi visar med Råå-modellens hjälp var ryssarna landsteg och vilka områden som eldhärjades.
Vilka hus brändes ner eller skadades och vilka hus skonades? Se >>Ryssbrand (PDF-fil, öppnas i nytt fönster)

<<Tillbaka