Museiföreningen

Råå museiförening, som är en ideell förening, äger och driver Råå museum för fiske och sjöfart. Föreningen bildades 1936 men redan 1933 började några fiskare och skeppare samla föremål till ett fiske- och sjöfartsmuseum. 1937 öppnades museet, vars uppgift är att berätta fiskarnas och sjömännens historia. 1980 flyttade museet till nuvarande lokaler. Efter tillbyggnader 1997 och 2004 uppgår utställningsytan till cirka 750 kvadratmeter. Under vintern 2005-2006 renoverades den stora utställningshallen Läget. Läget fick ett trägolv, som ger en skön känsla av båtdäck. Läget fick också nya montrar och en brygga där fiskeredskapen visas. >>Om Renoveringen

Föreningens styrelse

Hans-Ingvar Green ordförande    
Ulf Swanstein vice ordförande Britt Siversson Holmén ledamot
Gunilla Kittel kassör Lars Wallin ledamot
Eva Bråvall sekreterare Elsa-Lena Ryding ledamot
Rutger Lindblad ledamot Lisbeth Råvik ledamot
Marianne Sellergren suppleant Rolf Jonasson suppleant

Bli medlem i Råå museiförening
Alla som är intresserade av museets verksamhet är välkomna som medlemmar i föreningen. Föreningen har cirka 950 medlemmar varav en tredjedel bor runt om i Sverige. Medlemsavgiften är 250 kronor per år. Du blir medlem genom att sätta in medlemsavgiften på föreningens bankgirokonto 5601-4681 eller betala medlemsavgiften när du besöker museet. Som medlem godkänner du att du registreras i föreningens medlemsregister.

>>Föreningens stadgar (pdf -öppnas i nytt fönster)

Museitidningen
Som medlem i Råå museiförening får du två gånger om året medlemsbladet Museitidningen. Några äldre nummer av tidningen kan du läsa >>här.

Kom med i 1000–klubben
Vi inbjuder alla medlemmar och andra intresserade att vara med i 1000-klubben! Men det kostar förstås, det kostar 1000:-.
I museets stora utställningshall finns en havsblå båtformad monter, granne med maskinhallen och nära väggen med Lars Petter Sjöströmmålningarna. För 1000:- får du, din familj eller ditt företag vara med på en namnskylt som tack för att du är med och stödjer museets möjligheter att vårda vår vardagskultur.
Vill du bli medlem i 1000-klubben eller ge bort ett medlemskap t.ex. i samband med en högtidsdag så kan du sätta in 1000:- på Råå Museiförenings bankgirokonto 5601-4681. Skriv ”1000-klubben” på inbetalningskortet. Skriv också tydligt ditt namn eller den vars namn du vill ska stå på skylten.

Kulturgatsten till en av museets grundare
Arvid Kjellberg hedrad med 2007 års Kulturgatsten. >>Läs mer

 

logoforening