Basutställning

Vandra i en levande miljö

Museet skildrar hur Råå Läge var format av sin inriktning på fiske och sjöfart. Du börjar vandringen genom Läget vid Öresundsmodellen där du kan studera sundets bottenprofil. Du går genom Fiskaregatan med alla fiskeredskap och garnen hängande på tork vidare in på Varvsgatan där du kan titta in i ”stuan” och köket i ett fiskarhem. På Varvsgatan finns också det stora fartygsmodellrummet och den stora navigationsmontern med alla sina gamla navigationsinstrument. Du fortsätter in på Kattegattsgatan med L.P. Sjöströms fartygsporträtt – Sjöström var vårt lands flitigaste marinmålare, ”Havets gåramålare” -, fartygsmodeller och timmermansverktyg. På Repslagargatan finns kaptenskajutan.
Kajgatan och Köpmansgatan finns skeppshandel och bodar som visar olika hantverkare bl.a. krukmakare. toffelmakare och skräddare.

På vägen ut i båthallen passerar du förutom livräddningsredskap en äkta styrhytt från en trålare och en rekonstruerad ”byssa”. I båthallen ser du Golden Lady, den trefaldige ensamvärldsomseglaren Kurt Björklunds segelbåt. Du kan här också se hans unika snäcksamling från världsomseglingarna och olika medaljer och utmärkelser som han fått. Här finns också fiskekvassen Jäntan med tonfiskestol, Rya-Kalles snipa, namnbrädor och en mastmodell.

bryggan finns modeller av gamla Råå fiskeläge och Råå hamn och på övre däck finns segelmakeri, kölhalningsmodell och en samling Gorthonfartygsmodeller. Dessutom finns på övre däck 295 klasskort från Råå Södra skola.

I motorhallen passerar du Bröderna Linds motorverkstad på väg mot alla gamla tändkule- och dieselmotorer. Du kan höra hur det låter när det arbetas för fullt i verkstaden och naturligtvis också det sköna ljudet från de största tändkule- och dieselmotorerna. I styrhuset i motorhallen finns en båtsimulator. Både som barn och vuxen kan du köra båt med hjälp av sjökortsplotter med AIS.

Utanför museet finns träbåtar, gångspel, flera sorters ankare, barkegryta och en kanon från barkskeppet Tana.

Läs mer om (Klicka på bild)

Brodlind Golden mast4 Fiskebatvidkaj
Repslageri Kruka Likning Kungen Snipa
Bwmotor Fiskarepakaj L P Sjöström Votivskepp