Här hittar du information om sådant som inte har en direkt anknytning till någon programpunkt.
Vill du hyra?
Museet hyr gärna ut cafédelen till föreningar eller liknande för möten/sammanträden.
Tag kontakt med museet, tfn 076 789 90 03, eller någon i styrelsen för vidare information.
(April 2024)
Råå fyr i modell
En dag ringde en man till museet och berättade att han visste var prismat som stals för tre år sedan fanns. Nu ville han se till att det överlämnades till museet och där finns det nu.
Prismat kommer att installeras i en nytillverkad modell av fyren. När detta är klart kan man följa utvecklingen från 1907, då fyren drevs med fotogen till dagens fyr i vilken det finns lysdioder, LED.
(April 2024)
Så mycket bättre
Visst ser skylten med vår logga väldigt fräsch ut! Det är tre av museets frivilliga krafter, Hans Backe, Claes Olsson och Annica Svärd Loosme som lagt ner många timmar på att restaurera den. Tusen tack för det!
(April 2023)
Ny bod på Köpmansgatan
På Durkens Köpmansgata finns ett antal olika hantverksbodar. Ett av vinterns arbeten för jobbargänget är att skapa ytterligare en. Den nya boden blir en fiskebod.
(Mars 2023)
Simulatorn är klar
I det nya styrhuset i motorhallen finns nu en båtsimulator installerad. Både som barn och vuxen kan du köra båt med hjälp av sjökortsplotter med AIS.
Virtuellt i realtid kan du köra din båt i hamnarna Råå, Helsingborg, Helsingör och Köpenhamn.
Eller så kör du en tur till Danmark i max 30 knop, och de båtar (AIS-symboler) du möter i simulatorn befinner sig verkligen på sundet eller i hamnen.
Utöver detta kan du få övrig sjökunskap med symboler, fyrar, sjömärken m.m.
(Maj 2022)
Åter på plats
Lagom till säsongsöppningen är en våra båtar utanför museet åter på plats efter att ha fått en fin uppfräschning av Mats och Per i Råå Träbåtförening. Stort tack.
Här kan du läsa om träbåtföreningen
(April 2022)
Appen Guide Helsingborg
Råå museum finns i appen Guide Helsingborg (Rundturer). Du kan använda guiden när du besöker museet men också hemma inför ett besök på museet.
Om du inte redan har appen i din telefon så kommer du igång så här
1. Gå till App Store eller Google Play och ladda ner Guide Helsingborg gratis.
2. Kontrollera att platstjänsten på din telefon är aktiverad.
3. Starta appen och välj den guide du är intresserad av.
4. Välj något av objekten i guiden.
5. Koppla in dina hörlurar och lyssna eller läs om objektet.
Läs mer om Guide Helsingborg (Öppnas i ny flik) >>här
(Februari 2022)
Nya fyren och hamnens utveckling
Här kan du se en kort film om invigningen av Råås nya fyr och dykningen efter den gamla fyrens prisma.
Och här en kort film om hamnens utveckling i ett fågelperspektiv
>>Råå hamn
(December 2020)
Båtskyltar
Våra båtar utanför museet har försetts med skyltar som kort berättar om båten.
(April 2021)
Exempel
Besök på cykel
På Kristi Himmelsfärdsdag fick museet sommarens första besök av cyklande amerikanska turister. Det var en grupp med 21 cyklister.
Under sommaren har det sedan varje vecka kommit en eller flera grupper och tillsammans under säsongen har de blivit drygt 800 cyklister.
(September 2019)
Projekt marin simulator
Museet har förvärvat en styrhytt till en större fiskebåt. Styrhytten har nu sänkts och rengjorts och nu fortsätter arbetet på museet med placering på nybyggda däcket, målning och efter hand inredning med alla elektroniska installationer.
Hytten ska bli en simulator som ger känslan av att man är på Öresund med full kontroll över verkligheten.
Utrustningen i styrhytten blir bland annat tre bildskärmar. Med hjälp av dessa skapas då både känslan av att vara på sundet men också en illustration av havsbotten. Det blir en manöverpanel med radar/sjökort/AIS-funktioner som kan ses via en Raymarin navigator.
Motorljud – både tändkulemotor och dieselmotor – kommer att finnas.
Vi följer arbetet med projektet.
Bilderna visar hyttens ankomst till verkstaden (november 2018) och ankomsten till museet (mars 2019)
Inrednings- och installationsarbete pågår. Se slutet i annan notis.
Motor i Jäntan
Vår fiskekvass Jäntan har länge saknat motor. Museets jobbargäng har i dagarna kunnat installera en motor, som skänkts av till museet av Hälleviks fiskemuseum för att sättas i Jäntan.
Motorn är en 22 hästkrafters tändkulemotor av fabrikat Seffle.
Decauvillmodell
Museet har i april 2017 av Christian Gibaut och Malcolm Webber fått ta emot en modell av området kring decauvillens station söder om Råå södra skola (omkring 1900). Decauvillen var benämningen på den första järnvägen Helsingborg-Råå-Ramlösa som invigdes 1891.
Modellen har tillverkats av Christian och Malcolm.
Bronsmodell av gamla Råå
Många hade samlats för att vara med om invigningen av bronsmodellen Råå år 1800 som fått sin placering på Batteritorget.
Bronsmodellen visar och berättar om hur Råå läge såg ut kring år 1800.
Modellen är en gåva till Helsingborgs stad från Gillet Gamla Helsingborg och har möjliggjorts tack vare givmilda donationer.
Plakettexterna om Råås historia på modellens stenfundament och de som finns i anslutning till vandringsleden ”Till fots med Knussa Botilla” etapp 1, har tagits fram i nära samarbete med Råå museum för fiske och sjöfart, och Stina B-son Norling har varit sakkunnig.
(2016-12-11)
Fin utmärkelse till Råå museiförening
Tisdagen den 30 augusti 2016 fick Råå museiförening motta utmärkelsen ”Till Oscar och Gisela Trapps minne”. Utmärkelsen, som delas ut årligen av kulturnämnden, går till ”person eller organisation som gjort enastående kulturvårdande insatser inom Helsingborgs stad”.
Föreningen fick utmärkelsen med motiveringen:
”Råå museiförening bedriver en viktig och angelägen verksamhet som speglar sjöfartens- och fiskets historia såväl som utvecklingen av Råå fiskeläge och samhälle. Verksamheten, som är välbesökt och populär, präglas av kvalitet med basutställning, årliga tematiska utställningar och arrangemang. Föreningen har en tydlig förankring i Råå och är en uppskattat resurs för lärare och elever i Helsingborgs skolor.”
Föreningen fick 10 000 kr, ett diplom och, som ett mer handfast bevis på utmärkelsen, en vacker mässingslampa.
Gåva
2015 års utställningar har avslutats. De fina modellbåtarna, som medlemmarna i Malmö Modell Båt Klubb ställt ut, är nu på väg tillbaka till ägarna. Alla utom en! Fiskebåten MÖ 38 stannar kvar på museet och införlivas i museets samlingar. Modellen, som är byggd i skala 1:8, har skänkts till museet av Gunnar Nilsson. Ett stort tack.
Gunnar skänkte för några år sedan den magnifika galeasmodellen Irma.
Jubileumsbesök
Det blev ett lyckat arrangemang när T/S Kvartsita i tisdags – 20150811 – besökte Råå hamn som slutdestination på sin jubileumssegling denna dag mellan Malmö och Råå. Kvartsita byggdes på Holms varv för 70 år sedan. Dagen avslutades med ett besök på Råå museum.
Se ankomsten till Råå i ett videoklipp
Saxat ur museiföreningens medlemsblad nr 2 1987:
30 juni Kvartsita – så kom hon! För fulla segel flaggande över topp till sin gamla födelsehamn, där hon som sista byggda skutan på Holms varv gick i sjön 1945 för Höganäs-Billesholms AB.
På besök ombord fick vi se resultatet av fint hantverk och gott sjömanskap.
Den trivsamma besättningen med Gunnar Engdal och erfaret sjöfolk i spetsen blev för några timmar Museets gäster, Vi gick tillsammans igenom Museet och pratade sjöfart och fiske med många beröringspunkter mellan Skaftö och Råå. På hamnkrogen fortsatte gemenskapen över en kopp kaffe.
Kvartsita lämnade Råå för en lysande framtid som skolfartyg för ungdomar. Fair wind!
En djupdykning på torra land
Mellan våra stora båtar i båthallen kan alla men framförallt alla barn och unga uppleva undervattensmiljön i det marina naturreservatet Knähaken utanför Råå. Arbetet med att forma miljön är i gång och har naturligtvis börjat med sjöbottnen.
Första etappen är klar så nu kan alla barn undersöka vår nya undervattensvärld och leta efter skattkistan. Det finns även en spännande flaskpost.
Den som vill kan också leta efter gömda pirater på museet.
Kom med i 1000-klubben
Vi inbjuder alla medlemmar och andra intresserade att vara med i 1000-klubben! Men det kostar förstås, det kostar 1000:-.
I museets stora utställningshall finns en havsblå båtformad monter, granne med maskinhallen och nära väggen med Lars Petter Sjöströmmålningarna. För 1000:- får du, din familj eller ditt företag vara med på en namnskylt som tack för att du är med och stödjer museets möjligheter att vårda vår vardagskultur.
Vill du bli medlem i 1000-klubben eller ge bort ett medlemskap t.ex. i samband med en högtidsdag så kan du sätta in 1000:- på Råå museiförenings bankgirokonto 5601-4681. Skriv ”1000-klubben” på inbetalningskortet. Skriv också tydligt ditt namn eller den vars namn du vill ska stå på skylten.
Uteträbåtarna på plats
Alla museets uteträbåtar har under vintern fått en grundlig översyn. Tre av dem är på plats igen och vi kan glädjas åt de fina båtarna.
Och lagom till högsäsongen är den sista båten på plats.
Knussa-Botillas led
Det finns en historisk vandringsled på Råås Nedre Läge. Leden har namnet Knussa-Botillas led och innehåller ett femtiotal objekt, som lyfter fram händelser, byggnader och färgstarka personer som präglat gamla Råå. Knussa-Botilla var en av de mytomspunna fiskmånglerskorna på Råå. Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Gillet Gamla Helsingborg och Råå museum. På många hus finns en sådan här skylt med till huset aktuell text.