Erik Engqvist – keramikern

Keramikern Erik Engqvist (1925 – 1978) växte upp och gick i skola på Råå. Efter diverse olika arbeten anställdes han 1948 vid Helsingborgs brandkår. Konsten blev mycket tidigt hans stora fritidssysselsättning. Han började som tecknare men blev sedan keramiker och som sådan var han sedan verksam livet ut.

I en tidningsintervju 1958 säger han: Redan som liten pojke började jag intressera mig för att tälja figurer. Jag gick ned till stranden och satte mig där att tälja på barkbitar timme efter timme. Så värst mycket blev det väl inte av de där figurerna, men mitt intresse var väckt. Som en några år äldre pojke fick jag sedan en färglåda av en tysk konstnärinna och då var det klippt. Fritiden fick ett mål. Efter målningen har jag på senare år ägnat mig åt att söka skulptera. Än tycker jag inte att jag nått några vidare resultat, men kom igen om några år.

Djärva linjer utmärker mycket av det han gjort – ”det gäller att söka skilja sig litet från mängden”.

 Erik 1  Erik 2

Erik Engqvist var också en framstående medeldistanslöpare och var uttagen till Olympiska spelen i Helsingfors 1952. Han deltog dock aldrig i spelen eftersom han valde att tacka ja till en tjänst som brandchef vid Röda korsets sjukhus i Pusan i Korea. Han förde med sig hem många vackra gamla saker men också mycket inspiration.

 Erik 8  Ugn

Resor i fjärran länder tillhörde också hans stora intresse. Länder som först idag blivit turistmål besökte Erik på egen hand redan på 1960-talet.

 Skiss  Verkstad 1
Skiss – fiskargumma med kyva Verkstaden/ateljén på Angantyrsgatan, Råå

Erik hade egen ateljé och brännugn på Angantyrsgatan. På kvällarna var det ofta fullt i ateljén. Det var många som gick kurs i keramiktillverkning hos Erik.

 

<<Tillbaka