Hugo Anderberg – krukmakaren

Drejarmästare Hugo Anderberg (1910-1992) föddes i Rya och började efter avslutad skolgång som femtonåring att arbeta på Raus stenkärlsfabrik.

Efter några år då han varit borta från fabriken övertog han tillsammans med två kompanjoner fabriken 1946. När verksamheten blomstrade som allra mest fanns det sjutton anställda i rörelsen. Som ende kvarvarande ägare sålde han rörelsen 1988. Han hade då varit verksam som drejare i 64 år. Rörelsen övertogs av Eva och Lasse, som berättat: Vi fick vara med och bränna sju ugnar innan Hugo ansåg att vi någorlunda kunde betros med ansvaret.

Hugo Anderberg var ett begrepp inom stenkärlstillverkningen. Han medverkade flitigt vid utställningar och han belönades för sitt stora kunnande med ett kulturpris.

Den största delen av produktionen var bruksföremål. Saltkärl, krukor och burkar användes i hushållet som förvaringskärl för inlagda och nersaltade livsmedel. Saltkärlen gjordes i storlekar mellan 8 och 40 liter. Krukorna mellan ½ – 50 liter. Den största burkstorleken var 20 liter. På museet kan du se en specialtillverkad kruka som rymmer 100 liter.

Kokt torsk med senapssås var i äldre tider en självklarhet på jul- och nyårsafton. Senapen till såsen maldes ofta med en järnkula i en stengodsskål.

Nedan ser du några föremål, som Hugo gjort och som inte ingick i den vanliga produktionen. Kvarnen är en modell av Rya kvarn – ett barndomsminne.

<<Tillbaka